Facebook pixel

Goedkeuring samenwerkingsakkoord Seveso III


Op 10 juni 2016 was Brussel het laatste gewest dat zijn instemming met het samenwerkingsakkoord SWA3 publiceerde in het Belgisch staatsblad. Hierdoor is de Seveso III-richtlijn (2012/18/EU) nu ook in België van kracht. Naast de implementatie van de CLP indeling zijn er nog enkele wijzigingen ten opzichte van het vorige samenwerkingsakkoord SWA2.

De drempelwaarden van enkele categorieën worden verstrengd, maar ook betreffende externe informatieverstrekking wordt er meer verwacht van inrichtingen die met gevaarlijke stoffen werken.

Ook zijn er in SWA3 voor een aantal verplichtingen uitvoeringstermijnen vastgelegd. Voorbeelden hiervan zijn de kennisgeving, het SWA-veiligheidsrapport en de noodplannen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende classificaties van inrichtingen. Indien de Seveso-status niet wijzigt, 'bestaande inrichtingen', ligt de termijn voor enkele verplichtingen op 3 maanden na inwerkingtreding van SWA3. 'Andere inrichtingen', waarvan de Seveso-status wijzigt, krijgen 3 maanden na wijziging van deze status om aan de verplichtingen te voldoen.

Deadline 10 september

Vooral bestaande inrichtingen dienen aandacht te besteden aan de termijn van 3 maanden aangezien deze afloopt op 10 september 2016. Aangezien ook de drempelwaarden van enkele categorieën veranderd zijn, kan het natuurlijk interessant zijn om de Seveso-toetsing nogmaals uit te laten voeren voor elke inrichting die met gevaarlijke stoffen werkt.

De consultants van Profex kunnen u begeleiden bij een Seveso-toetsing. Vul het contactformulier in en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

Blijf op de hoogte! Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.