Facebook pixel

Hoe verlaagt u de energiefactuur van uw bedrijf?


​Waaruit bestaat een elektriciteitsfactuur?

  Een elektriciteitsfactuur is een optelsom van verscheidene kosten:

  •  
  • het verbruik tijdens de piekuren
  •  
  • het verbruik tijdens de daluren
  •  
  • de bijdrage van groene stroom certificaten (GSC) en warmte kracht certificaten (WKC)
  •  
  • netwerkkosten
  •  
  • de overheidsbijdrage

  Dit betekent ook dat een verlaging van de factuur op verschillende manieren kan gebeuren.

Elektriciteitstarieven piek- en daluren

  De afgelopen jaren zijn de prijzen op de elektriciteitsmarkt gedaald. Toch heeft dit in de bedrijven maar beperkt geleid tot een vermindering van de factuur. Maak er een gewoonte van om regelmatig de elektriciteitstarieven te vergelijken. Hebt u dit de voorbije jaren niet gedaan, dan betaalt u waarschijnlijk te veel voor uw elektriciteit.

  Profex begeleidt klanten in deze contractonderhandelingen en informeert zowel bij de grote leveranciers zoals Electrabel, Luminus, Lampiris, ENI, ... als bij de minder bekende zoals EBEM, BEE, OCTA+, ... Tijdig uw contract laten bekijken loont, zowel voor KMO’s als voor grote industriële verbruikers.

  Voor de KMO is het contract vaak opzegbaar zonder verbrekingsvergoeding. Zo kan het bedrijf op korte termijn genieten van een nieuw contract en meteen heel wat euro’s besparen.

  Maar ook grote industriële energieverbruikers hebben er baat bij hun contract te laten nakijken. Het huidige contract wordt dan tijdig opgezegd om zo een onverwachte verbrekingsvergoeding te vermijden. Daarnaast kan u nu al een contract afsluiten maar het pas binnen een jaar in voege laten gaan. Er wordt trouwens ook rekening gehouden met het bedrijfsprofiel bij het afsluiten van contracten.

Nettarieven

  Voor bedrijven op het midden- of hoogspanningsnet, schuilen achter de nettarieven uitgebreide berekeningen. Besparingen zijn mogelijk door de eigenschappen van het verbruik aan te passen. Dit staat naast het verbruiksvolume. Deze aanpassingen vragen ook inspanningen van het bedrijf en er moet op voorhand bekeken worden of deze rendabel zijn. Een goeie voorafgaande investeringsanalyse is dus nodig.

Aardgasfactuur

  Vergelijk ook de aardgastarieven tussen de verschillende leveranciers. Ook hier zitten er tussen de leveranciers nogal wat verschillen.

Tot slot

  Heeft uw expert al deze stappen doorlopen? Dan zal u in de toekomst zeker minder betalen voor uw energie.

Blijf op de hoogte! Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.