Facebook pixel

Racen op zonne-energie


World Solar Challenge 

Op 18 oktober 2015 is het zover: dan strijden 30 universitaire teams van over heel de wereld voor de titel in de World Solar Challenge, een tweejaarlijkse race voor wagens die rijden op zonne-energie. Dit jaar loopt het parcours dwars door Australië, vertrekkend vanuit Darwin en 3.021 kilometer verder eindigend in het zuidelijke Adelaide. Een team van zestien studenten industrieel ingenieur van Groep T uit Leuven zal er onze driekleur verdedigen. 

Elk deelnemend team heeft 15 maanden tijd voor het ontwikkelen en bouwen van een nieuwe zonnewagen voor de race. De Belgische delegatie, die al vijf keer aan de start verscheen, legt momenteel de laatste hand aan hun zesde zonnewagen: de Punch One. Het is de eerste assymetrische vierwieler die het team ooit bouwde. Ze kozen voor dit assymetrisch model, aangezien de luchtweerstand van de wagen maar liefst 30% lager ligt dan bij een symmetrische wagen. Verder is de wagen zo’n 10kg lichter dan zijn voorganger door optimalisaties binnen het productieproces. Hierdoor zal het zonnepaneel op de zonnewagen ongeveer 50% meer energie binnenhalen dan de zonnepanelen op onze daken! De topsnelheid van de zonnewagen is gedaald van 130km/u naar 125km/u, maar deze vermindering is een bewuste keuze van het team aangezien de wagen door een lagere topsnelheid aan een hogere gemiddelde snelheid kan rijden. En dat is wat telt tijdens de race in Australië!

Duurzame energie

Primaire energiebronnen worden steeds minder geproduceerd, waardoor we creatief te werk moeten gaan met duurzame energie. Zonne-energie is een belangrijke component in deze evolutie. Met hun zonnewagen wil het Belgische Solar Team niet alleen bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame energie, maar ook een mogelijke toepassing ervan tonen aan het brede publiek. Zo hopen ze ook vooral de jongere generatie aan te spreken en hen warm te maken voor technologie en wetenschappen. Ook Profex wil jongeren inspireren en hen aanzetten tot ondernemen en innoveren in de wereld van morgen. We zijn dus verheugd dat we sinds kort ook officieel het Belgische Solar Team steunen. 

Tijdens de vorige editie van de World Solar Challenge behaalde het Belgische Solar Team nog een knappe 6de plaats. Dit jaar mikken ze nog een paar plaatsen hoger en hopen ze op een podiumplaats. Het Profex-team wenst hen alvast veel succes!

Meer info

Meer informatie over het Belgische Solar Team en hun zonnewagen vindt u op hun website.

Blijf op de hoogte! Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.