Facebook pixel

Hof van Beroep bevestigt prosumententarief


Heeft u een eigen productie-installatie van elektriciteit, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan weet u vast dat het prosumententarief onderdeel uitmaakt van uw energiefactuur. In een rechtszaak noemden twee particulieren en Zonstraal vzw het prosumententarief discriminerend. Maar het Hof van Beroep volgde hun redenering niet en voorlopig blijft het prosumententarief bestaan.

Prosumententarief?

Prosument is een samentrekkening van producent en consument. Het prosumententarief is een onderdeel van de energiefactuur en moet sinds juli 2015 betaald worden door mensen met een eigen productie-installatie van elektriciteit (bvb. zonnepanelen) voor zover het aansluitingsvermogen kleiner is dan 10 kVA. Het tarief werd in het leven geroepen zodat alle afnemers een solidaire en redelijke vergoeding betalen voor de diensten die de distributienetbeheerder levert. Eigenaars van een eigen productie-installatie betaalden vóór de invoering van het prosumententarief immers weinig of geen distributiekosten, terwijl ze hier wél gebruik van maakten. De kost voor het prosumententarief verschilt van netgebied tot netgebied en is afhankelijk van het vermogen van uw omvormer(s). Hoe groter het vermogen, hoe meer u betaalt voor het gebruik van het distributienet.

Wat betekent de uitspraak van het Hof van Beroep?

Het Hof van Beroep te Brussel sprak zich op 22 november uit in de rechtszaak tegen de VREG over de tariefmethodologie voor de periode 2017-2020. In zijn arrest verwerpt het Hof de vraag van twee particulieren en Zonstraal VZW, die het prosumententarief discriminerend noemen. Het Hof volgt hun redenering niet en verklaarde het beroep dan ook ongegrond.

Gevolgen?

Concreet wijzigt er niets. De tariefmethodologie 2017-2020 en de bijhorende distributienettarieven, inclusief het prosumententarief, blijven voorlopig bestaan. Voorlopig, want ook bij de Raad van State lopen nog een aantal gelijkaardige dossiers. Er wordt echter niet verwacht dat daar op korte termijn een uitspraak komt. De kans is dus reëel dat het prosumententarief op zijn minst tot 2020 blijft bestaan in zijn huidige vorm.

Blijf op de hoogte! Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.