Facebook pixel

Verplicht ventilatievoorontwerp en ventilatieprestatieverslag


Dit jaar zet het Vlaams Gewest in op de verbetering van de kwaliteit van ventilatiesystemen in residentiële gebouwen. De EPB-regelgeving, die naast energiezuinige ook gezonde en comfortabele woningen beoogt, wordt daarom uitgebreid met 2 nieuwe ventilatieverplichtingen voor de (ver)bouwer.

Minimale ventilatievoorzieningen waren al verplicht voor een gezond binnenklimaat. Maar om een goed werkend ventilatiesysteem te creëren, is er meer nodig. Een goed werkend ventilatiesysteem is immers het resultaat van een goed ontwerp, een juiste plaatsing en een degelijk onderhoud. Daarom moet de aangifteplichtige, voor alle nieuwe en ingrijpend energetisch te renoveren wooneenheden met stedenbouwkundige vergunningsaanvraag of melding, de volgende zaken laten opstellen door een deskundige:

  • Vóór de start van de werkzaamheden: een ventilatievoorontwerp
  • Na de uitvoering van de werkzaamheden: een prestatieverslag van het geplaatste ventilatiesysteem

De aangifteplichtige moet een ventilatieverslaggever aanstellen die ervoor zorgt dat een ventilatievoorontwerp en een ventilatieprestatieverslag worden opgemaakt. De gegevens uit deze verslagen moeten correct bij de EPB-aangifte gevoegd worden.

Meer info

Dient u dit jaar een bouwaanvraag in? Neem contact op met Profex voor meer informatie rond de EPB-regelgeving!

Blijf op de hoogte! Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.