Nieuwe wetgeving voor de voedingsmiddelen-, dranken- en zuivelindustrie
In VLAREM III zijn er nieuwe bijkomende sectorale milieuvoorwaarden gepubliceerd voor bedrijven die binnen de scope van de BREF food, drink & milk industries (FDM) vallen. Dit naar aanleiding van de publicatie van de BBT-conclusies voor de voedingsmiddelen-, dranken- en zuivelindustrie in het Publicatieblad van de Europese Unie.
Concreet is dit van toepassing op bedrijven die instaan voor*:
De bewerking en verwerking van melk met een hoeveelheid ontvangen melk van meer dan 200 ton per dag (gemiddelde waarde op jaarbasis)
De bewerking en verwerking (excl. uitsluitend verpakken) van uitsluitend plantaardige grondstoffen met een productiecapaciteit van:
Meer dan 300 ton per dag aan eindproducten
600 ton per dag eindproducten als de installatie gedurende een periode van niet meer dan 90 opeenvolgende dagen in om het even welk jaar in bedrijf is
De bewerking en verwerking (excl. uitsluitend verpakken) van uitsluitend dierlijke grondstoffen productiecapaciteit van meer dan 75 ton per dag eindproducten
N.v.t: Het opdelen van karkassen van slachtdieren in standaarddeelstukken en het versnijden van pluimvee
De bewerking en verwerking (excl. Uitsluitend verpakken) van dierlijke en plantaardige grondstoffen, bij overschrijding van de volgende drempels:
Productiecapaciteit van meer dan 75 ton per dag wanneer het aandeel van dierlijk materiaal meer dan 10% is
[300-(22,5 x %-aandeel dierlijk materiaal)] in alle andere gevallen
Overschrijdt uw bedrijf de bovenstaande drempels niet? Dan dient u verder niets te ondernemen. Indien wel, dient u vanaf 04/12/2023 te voldoen aan de voorwaarden binnen VLAREM III (Hoofdstuk 3.15.)
Voorwaarden VLAREM III voor de voedingsmiddelen-, dranken- en zuivelindustrie
Heeft u hierover vragen?
Info over nieuwe wetgeving
Het opdelen van karkassen van slachtdieren in standaarddeelstukken en het versnijden van pluimvee
De productie van grondstoffen op basis van dierlijke bijproducten, zoals rendering en smelten van vetten, productie van vismeel en visolie, bloedverwerking en de vervaardiging van gelatine