Facebook pixel

Lastenboek en meetstaat: onmisbaar voor uw bouwproject


Lastenboek           

Het lastenboek is een volledige beschrijving van alle werken die nodig zijn voor de uitvoering van het bouwproject. De grote lijnen zijn standaard, maar de details verschillen van project tot project en zijn bepalend voor de kwaliteit en de prijs van uw bouwproject. Het lastenboek bestaat uit een omschrijving van de werken en richtlijnen voor de uitvoering ervan. Ook de exacte materiaalkeuze, kleur, afmetingen, technieken enz. staan hierin vermeld. Zo voorkomt u eventuele misverstanden of fouten tijdens de uitvoering van de werken.

Meetstaat

Naast een omschrijving van de verschillende werken, moeten natuurlijk ook de juiste hoeveelheden  van de gebruikte materialen opgesomd worden. Dat gebeurt in de meetstaat.  U vindt er bijvoorbeeld de hoeveelheid metselwerk, beton, wapening, pannen en tegels. Voeg hierbij de marktconforme eenheidsprijzen en u kan zo een realistische prijsraming maken van het totale bouwproject. Wanneer uw architect het lastenboek en de meetstaat naar verschillende aannemers stuurt, kan u ook gemakkelijk prijsoffertes aanvragen en vergelijken.

Zijn ze allebei nodig?

Niet alle architecten werken zowel een lastenboek als een meetstaat uit. Het weglaten van een van de twee zou de kosten (minimaal) drukken, maar kan u uiteindelijk duur komen te staan! Vooreerst helpen beide documenten u om de prijzen van verschillende aannemers te vergelijken en op die manier een budgetvriendelijke keuze te maken. Daarnaast voorkomt u ook onvoorziene meerprijzen tijdens de bouwwerken, omdat er op basis van beide documenten duidelijke afspraken zijn gemaakt met de aannemer. Neem dus geen risico als opdrachtgever en laat zowel een lastenboek als een meetstaat van uw bouwproject opmaken.

Blijf op de hoogte! Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.