Asbestbrand

 

Word je geconfronteerd met een asbestbrand of een soortgelijke calamiteit? Dan zijn er een aantal belangrijke stappen die je moet nemen. Het feit dat er mogelijk asbest bij betrokken is, maakt het des te belangrijker om je te laten bijstaan door experts. Met onze kennis proberen we de mogelijke schade voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken.

Wat moet je doen bij een asbestbrand?

Meteen na de calamiteit worden er een aantal zaken van je verwacht:

  1. Breng de lokale overheid op de hoogte van je vermoeden van een asbestbrand. Dit kan de milieuambtenaar, de noodplanningsambtenaar of de lokale politie zijn.
  2. Heb je een klasse 1 bedrijf? Dan moet je de gewestelijke omgevingsinspectie verwittigen.
  3. Zijn er personeelsleden bij betrokken? In dit geval moet ook de arbeidsinspectie op de hoogte gebracht worden.
  4. Ben je in het bezit van een wettelijke asbestinventaris? Dan wordt het vermoeden van asbest een zekerheid, waardoor de te doorlopen procedure enorm ingekort kan worden. Het belang van een asbestinventaris mag dus zeker niet onderschat worden. Aarzel niet en contacteer ons voor het opstellen van je asbestinventaris.

Opruimen na een asbestbrand

Na de brand hangen er nauwelijks asbestvezels in de lucht. De vrijgekomen brokstukken vallen rechtstreeks op de grond en blijven liggen op verharding of hangen in vegetatie. De vrije vezels worden meegevoerd met de wind en vallen even later neer in zeer lage concentraties. Nazorg is vereist om geen bijkomende vezelvrijgave te hebben, zoals een nieuwe windvlaag die as en vezels opnieuw in de lucht doet opzwermen en het neerslaggebied vergroot.

Onze deskundige schat binnen 24 uur het risico in en stelt een veiligheidsperimeter in. Vervolgens geven onze bodemdeskundigen saneringsadvies en wordt de opruiming opgevolgd. Tenslotte stellen we een afsluitend rapport op waarmee de veiligheidsperimeter kan worden opgeheven.

De opkuis na een asbestbrand

De opkuis na een asbestbrand bestaat meestal uit:

  • De sanering van de bovenste laag van de bodem. Dit gebeurt via de procedures van afvalverwijdering, namelijk handmatige verwijdering met de juiste materialen.
  • Sanering van de verontreinigde oppervlakken. Dit gebeurt via inzameling, stofzuigen, natte reiniging, ontgraving, enzovoort.
  • Selectief slopen en gescheiden inzameling van de resterende afvalstoffen van de door brand getroffen constructie.

Asbest verwijderen vraagt zorgvuldigheid en discipline van alle betrokken partijen. De deskundigen van Profex zijn gecertificeerd en erkend om jouw asbestinventaris of sloopopvolgingsplan op te stellen. Neem contact met ons op voor professioneel advies en begeleiding!

Advies na asbestbrand