Heffingsberekeningen

 

Iedereen die water loost of verbruikt van een waterbedrijf of eigen waterwinning, moet een bijdrage betalen voor de zuivering van afvalwater aan de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Maar hoe werkt de heffing precies? Wij leggen het graag voor je uit.

Wie moet een heffing betalen?

  • Particulieren die enkel kraanwater gebruiken: Je betaalt deze bijdrage via je waterfactuur.
  • Bedrijven of particulieren met een eigen waterwinning of een waterverbruik van meer dan 500 m³ per jaar: Zij betalen een heffing op waterverontreiniging.
  • Grootverbruikers van grondwater (> 500 m³/jaar): Hier is een bijkomende heffing van toepassing op de winning van grondwater.
    In bepaalde gevallen, zoals bij IBA's (Individuele Behandeling van Afvalwater), is een (gedeeltelijke) vrijstelling van de heffing mogelijk.

Wanneer moet je aangifte doen?

Als grootverbruiker (> 500 m³ per jaar) moet je elk jaar voor 15 maart een aangifte van je waterverbruik indienen. Als de aangifte niet op tijd binnen is, stelt de VMM de heffing ambtshalve vast via een forfaitaire berekeningsmethode. Ook bij wijzigingen aan je terrein, zoals aanpassingen aan verhardingen of soort activiteiten, moet je een wijziging van de heffing aanvragen.

Hoe werkt de heffeingsberekening? 

  1. Aangifte van de Lozing:
  • Sectoraal berekende vuilvracht (forfaitaire berekeningsmethode): Hier bepalen je waterverbruik, productiegegevens en de verwerkbaarheid van het afvalwater het bedrag van de heffing.
  • Werkelijk geloosde vuilvracht: Deze wordt gemeten tijdens meetcampagnes. Het aantal vervuilingseenheden bepaalt of een meetcampagne van 1, 2, 3 of 5 dagen nodig is.

2. Berekeningsnota en heffingsbiljet: Na de aangifte wordt een berekeningsnota en heffingsbiljet opgemaakt door de VMM.

3. Bezwaar indienen: Als je het niet eens bent met de berekeningsnota of het heffingsbiljet, kun je bezwaar indienen. Profex kan je hierbij assisteren.

4. In beroep gaan: Ben je het niet eens met de beslissing van de VMM? Wij helpen je graag met het indienen van een beroepsschrift.

Wij begeleiden je doorheen het proces

Bij Profex staan onze consulenten klaar om je te adviseren en te assisteren bij elke stap van het proces. Van het opmaken van een voorafberekening, het indienen van de aangifte, het opstellen van een bezwaar tot het indienen van een beroepsschrift. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op. Onze deskundigen helpen je graag verder!
 

Offerte op maat