Nullozerstatuut

 

Loost jouw bedrijf geen (bedrijfs)afvalwater? Dan kan je mogelijk genieten van een voordelige heffing door het aanvragen van een nullozerstatuut! Dit statuut wordt verleend voor een periode van 10 jaar en kan hernieuwd worden. Een hernieuwingsaanvraag moet ingediend worden vóór de geldigheidsdatum van het huidige nullozerstatuut. Voorheen was 1 januari de referentiedatum, maar nu kan een bedrijf op elk moment van het jaar nullozer worden, mits aan alle voorwaarden wordt voldaan.

Wat is een nullozerstatuut?

Een nullozerstatuut is een officiële erkenning dat je bedrijf geen (bedrijfs)afvalwater loost. Dit statuut geeft je recht op een lagere heffing voor waterverontreiniging, omdat je geen bijdraagt aan de vervuiling van oppervlaktewater of rioleringen met bedrijfsafvalwater. Het is een belangrijke stap om aan te tonen dat je bedrijf milieuvriendelijk opereert en helpt bij het optimaliseren van je waterbeheer en kosten.

Waarom heb je een nullozerstatuut nodig?

Met een nullozerstatuut kan je bedrijf aanzienlijk besparen op de heffingen die normaal gesproken worden opgelegd voor waterverontreiniging. Dit statuut is essentieel als je:

  • Geen afvalwater uit je productieproces loost
  • Enkel sanitair afvalwater en/of koelwater loost
  • Wil voldoen aan milieuregelgeving en duurzaamheidseisen
  • Kosten wilt besparen door lagere heffingen te betalen

Voorwaarden voor het nullozerstatuut

Om in aanmerking te komen voor het nullozerstatuut moet je bedrijf aan de volgende criteria voldoen:
 

  • Geen lozing van afvalwater: Je bedrijf mag geen (bedrijfs)afvalwater lozen. Als er een onvergunde lozing wordt vastgesteld, moet je kunnen aantonen dat deze is geremedieerd om het statuut te behouden voor de resterende looptijd.
  • Geen milieu- of lozingsvergunning: Je bedrijf mag geen vergunning hebben voor ander afvalwater dan normaal huishoudelijk afvalwater en/of koelwater.
  • Bewijs van nullozing: De nullozing moet bewezen worden met een dossier van een erkend milieudeskundige, dat bij de aangifte gevoegd moet worden.
  • Geen lozingen uit het productieproces: De bevoegde administratie mag geen lozingen uit het productieproces vastgesteld hebben.

Bedrijven die geen afvalwater uit het productieproces lozen, maar wel sanitair afvalwater en/of koelwater lozen, komen ook in aanmerking voor het statuut van nullozer. In deze gevallen moet alleen een heffing betaald worden op het sanitair waterverbruik en/of koelwater.

Vragen over het nullozerstatuut?

Bij Profex helpen we je graag met al je vragen over het nullozerstatuut. Onze deskundigen geven je advies over hoe je de waterhuishouding en de heffing kunt optimaliseren. We kunnen ook een nullozerrapport opstellen, in overleg met een erkend deskundige in de discipline water, deeldomein oppervlaktewater en afvalwater. Daarnaast gaan we in overleg met de overheidsdienst VMM om alles soepel te laten verlopen. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op, wij staan klaar om je te helpen!
 

Ik heb een nullozerstattuut nodig