Extreme zomers, waterschaarste, waterverspilling en stijgende waterfacturen zijn dagelijkse realiteit. Daarom is het cruciaal om efficiënt met water om te gaan en duurzame oplossingen te vinden voor jouw waterbeheer. Bij Profex staan we klaar om je te helpen met onze expertise en op maat gemaakte oplossingen.
Door het dichtbouwen van Vlaanderen is er steeds minder groen en onverhard oppervlak beschikbaar, wat de kans op overstromingen opmerkelijk doet toenemen. Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor natuur, landbouw en industrie. Zoetwater wordt schaarser, droogteperiodes nemen toe, en hevige regenbuien dringen minder door tot de bodem. Bedrijven in de land- en tuinbouw merken dit nu al en zoeken naar alternatieve waterbronnen en manieren om hun waterkringlopen te sluiten. Ook industriële (voedings)bedrijven worden geconfronteerd met verminderde beschikbaarheid van zoetwater.
Profex zoekt naar mogelijkheden om water te hergebruiken in de industriesector. Wij vinden de efficiëntste methoden voor waterbehandeling en waterzuivering in jouw bedrijf. Voor zowel de landbouw- als industriesector streven we naar oplossingen die samenwerking stimuleren en realiseren, zoals het project Waterketen.
Door slim met water om te gaan, voorkom je verspilling van water en drinkwater voor laagwaardige toepassingen," geeft onze experte Lies Bamelis aan. We moeten meten om te weten waar er nog waterbesparingsmarge is en welke andere waterbronnen beschikbaar en winstgevend zijn. Tegelijkertijd moeten we bepalen welk water het meest geschikt is voor welke toepassing. In veel gevallen kan het water op de gewenste kwaliteit worden gereinigd, maar niet hoger dan nodig. Lies Bamelis - Expert water en duurzaamheid
Door slim met water om te gaan, voorkom je verspilling van water en drinkwater voor laagwaardige toepassingen," geeft onze experte Lies Bamelis aan. We moeten meten om te weten waar er nog waterbesparingsmarge is en welke andere waterbronnen beschikbaar en winstgevend zijn. Tegelijkertijd moeten we bepalen welk water het meest geschikt is voor welke toepassing. In veel gevallen kan het water op de gewenste kwaliteit worden gereinigd, maar niet hoger dan nodig.
Het circulaire waterverhaal komt ook meer en meer terug in het wettelijk kader. Als je een vergunningsaanvraag nodig hebt, moet je niet alleen rekening houden met het aanvragen van bepaalde afwijkingen. Er moet ook kritischer gekeken worden naar de gekozen (water)technieken, de efficiëntie en mogelijke emissies van bijvoorbeeld geur of geluid.
De overheid zorgt ook voor meer stimulansen rond circulair watergebruik. Bedrijven die subsidies aanvragen, moeten een waterscan of -audit laten uitvoeren. Voor grootverbruikers of bedrijven met een grote verharde oppervlakte is dit verplicht sinds 2022
Deze zaken zijn allemaal van belang wanneer je het circulaire waterverhaal van jouw voedingsbedrijf wilt optimaliseren. Denk niet alleen aan kansen binnen je bedrijf, maar ook daarbuiten, zoals samenwerking met andere bedrijven, landbouwers en overheden. Zo kan iedereen de vruchten plukken van een circulaire samenwerking.
Als je informatie wilt over waterbeheer, ben je bij Profex aan het juiste adres. Onze oplossingsgerichte werkwijze zorgt ervoor dat we je op maat kunnen begeleiden. Oplossingen voor jouw vraagstukken bedenken, dát is onze kracht. We zorgen ervoor dat je bedrijf niet alleen voldoet aan de wet- en regelgeving, maar ook actief bijdraagt aan een duurzamere toekomst.
De coöperatie DuCoop schakelde de expertise van Profex in om de omgevingsvergunning voor dit vooruitstrevende project te verkrijgen.
Sinds 2011 fungeert Profex als externe milieucoördinator voor het familiebedrijf De Vriese, een gevestigde naam in de wegenbouw.
Een school in Vlaams-Brabant loost momenteel al haar hemel- en afvalwater op de openbare riolering. Door de grote hoeveelheden water moet de school echter oplossingen vinden om dit in de toekomst te verminderen. Om de beste keuzes te maken voor technieken en oplossingen, heeft Profex een haalbaarheidsstudie uitgevoerd.