Sloopbeheertraject

 

Na het verkrijgen van de omgevingsvergunning voor de sloopwerken, begint de volgende fase: het sloopbeheertraject. Het sloopopvolgingsplan moet worden ingediend bij een sloopbeheersorganisatie, zoals Tracimat vzw, om een conformverklaring te verkrijgen. Dit markeert het begin van het sloopbeheertraject en omvat verschillende stappen die je moet doorlopen vooraleer je de verwerkingstoelatingen voor de brekers kan ontvangen.

De verwerkingstoelating

De verwerkingstoelating bewijst dat de sloopwerken conform de regels zijn uitgevoerd. Hierdoor kan het achtergebleven puin als laag milieurisicoprofiel (LMRP-puin) worden afgevoerd en aangeboden worden bij de breker tegen verlaagde tarieven. Risicopuinstromen, zoals met olie verontreinigde betonverhardingen of niet gecontroleerde dossiers die als niet-selectief worden beschouwd, moeten echter worden afgevoerd als hoog milieurisicoprofiel (HMRP), wat hogere afvoerkosten met zich meebrengt.

Welk traject moet je volgen?

Benieuwd welk traject je moet volgen en wat het traject precies inhoudt? Hieronder vind je een overzicht van de verschillende trajecten en bijbehorende tarieven.

 Constructies
Kleiner dan 1000 m³

Residentiële constructies
1000 – 5000 m³

Res. Constructies 5000 m³
Niet-Res. Constructies  groter dan 1000 m³
SOP verplicht bij omgevingsvergunnings- aanvraagNeeNeeJa
Sloopbeheertraject - verplichtingVrijwilligVrijwilligVerplicht sinds 01/07/2022
Sloopbeheertraject -ConformverklaringVereenvoudigd trajectUitgebreid trajectUitgebreid traject

HET VEREENVOUDIGDE TRAJECT

Bekijk hier het flowdiagram van het traceringssysteem voor selectieve sloop - vereenvoudigde procedure.

HET UITGEBREID TRAJECT

Bekijk hier de traceerbaarheid van sloopafval afkomstig van selectieve sloop.

Het sloopattest

Het sloopattest is de laatste stap in het sloopbeheertraject. Dit attest biedt een gedetailleerd overzicht van de werkzaamheden, inclusief de verschillende puinstromen, hun bestemmingen, en eventuele onverwachte omstandigheden of bijkomende (niet-geïnventariseerde) puinstromen. Het sloopattest vormt een evaluatie van de werven en zal op lange termijn een evaluatie van de deskundige, sloper en breker bieden.

Sinds 1 juni 2022 is het verplicht om het dossier in te dienen bij een sloopbeheersorganisatie. Sinds 1 juni 2024 is het verplicht om het dossier te vervolledigen tot het sloopattest is verkregen.

Onze deskundigen staan klaar

De deskundigen van Profex hebben de materialenkennis en ervaring om een goed en onderbouwd sloopopvolgingsplan op te stellen. Wij zorgen ervoor dat het plan bruikbaar is tijdens het volledige sloopproject, van prijsvraag tot sloopopvolging. Neem contact met ons op voor meer informatie en een vrijblijvende offerte!

Prijzen op maat