Asbestattest

 

Tot het begin van de 21ste eeuw werden asbestvezels veelvuldig gebruikt in duizenden diverse bouwmaterialen. Deze materialen kwamen voor in allerlei constructies zoals woningen, schoolgebouwen, kantoren en infrastructuur. En niet alleen in daken, ook in bloempotten, gevelbekleding, vensterbanken, stooklokalen, schoorsteenpijpen, buisisolaties, dakbedekking van bijgebouwen, enz. kan je asbest vinden. Voorzichtig zijn dus!

Wanneer is een asbestattest verplicht?

Sinds 23 november 2022 is een asbestattest verplicht bij elke overdracht van een gebouw van vóór 2001. Ook als je een gebouw wilt verhuren, dien je een kopie van het geldige asbestattest (indien aanwezig) aan de huurder te overhandigen bij het begin van de huurperiode. Is er reeds een huurder aanwezig? Dan overhandig je het asbestattest binnen één maand na het opmaken van het asbestinventarisattest. De Vlaamse regering wil dat elke gebouweigenaar uiterlijk tegen 2032 over een asbestattest beschikt, en dat Vlaamse woningen tegen 2040 helemaal asbestveilig zijn. 

Gebouwd na 2001

Het gebruik van asbesthoudende materialen werd pas vanaf 2001 definitief aan banden gelegd. Is jouw constructie na 2001 gebouwd? Dan hoef je geen inventarisatie meer uit te voeren, omdat het onwaarschijnlijk is dat hier asbesthoudende toepassingen aanwezig zijn. Alle constructies van vóór 2001 zijn per definitie asbestverdacht totdat het tegendeel is bewezen.

Hoe kan je asbest herkennen?

Met het blote oog is asbest niet zeker vast te stellen. Zelfs deskundigen hebben meerdere jaren nodig om bepaalde toepassingen visueel te herkennen of uit te sluiten. Om 100% zeker te zijn, moet je een staal laten analyseren door een erkend laboratorium. Indien je geen staalname wil laten uitvoeren, wordt de worst-case gehanteerd: de toepassing wordt als asbestverdacht beschouwd.

Welke soorten asbest bestaan er?

  • Hechtgebonden Asbest: Hechtgebonden asbest mag je zelf verwijderen en afvoeren naar het recyclagepark. Als je niet zeker bent, laat dan eerst een stalenonderzoek doen of laat het asbest verwijderen door een erkend asbestverwijderaar. Voorbeelden van hechtgebonden asbest zijn asbesthoudende gevelbekleding zoals asbestleien, asbestplaten, daken in asbesthoudende leien, rioleringsbuizen met asbest, schouwen met asbest, golfplaten met asbest, en valse plafonds met asbest. Vanwege de risico’s die asbestverwijderingswerken met zich meebrengen, wordt altijd aangeraden je te laten bijstaan door een erkend verwijderaar.
  • Losgebonden Asbest: Losgebonden asbestproducten zijn de gevaarlijkste asbestproducten omdat ze vezels bevatten die niet-hechtgebonden zijn. Deze vezels kunnen, zelfs zonder beschadiging, zomaar vrijkomen in de directe omgeving en verspreid worden. Dit soort asbest mag je niet zelf verwijderen en moet altijd door een erkend verwijderaar worden aangepakt. Voorbeelden zijn asbestisolatie rond buizen, asbest in ventilatiekanalen, asbestkarton, spuitasbest en pleisterwerk.

EPC attest

Onze deskundigen kunnen EPC-certificaten opmaken bij groepsaanvragen en/of combinatie aanvragen met asbestattesten. Heb je een EPC-attest nodig of je wil je er meer over weten? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Asbestattest nodig?

Heb je advies nodig over asbest? Wil je een asbestinventaris of asbestattest in combinatie met een EPC-certificaat? Een erkend labo staat ons steeds bij voor de analyse van eventuele stalen. Neem contact met ons op voor meer informatie en een vrijblijvende offerte!

Ik wil een asbestattest