Infrastructuurwerken

 

Bouw- en sloopafval kan worden hergebruikt in diverse toepassingen, mits het afval grondig gescheiden wordt in verschillende fracties. Het is essentieel om de aanwezige gevaarlijke en niet-gevaarlijke afvalstoffen nauwkeurig te identificeren en te meten. Deze inventarisatie vindt plaats via een sloopopvolgingsplan, dat ervoor zorgt dat alle afvalstoffen correct worden gecategoriseerd en gekwantificeerd.

Wat is een sloopopvolgingsplan?

Een sloopopvolgingsplan biedt een gedetailleerd overzicht van de afvalstoffen die vrijkomen bij de ontruiming of sloop van gebouwen en buitenverhardingen. Het plan is verplicht voor de omgevingsvergunning bij de sloop van:

  • Niet-residentiële gebouwen met een bouwvolume groter dan 1.000m³
  • Residentiële gebouwen met een bouwvolume groter dan 5.000m³
  • Infrastructuurwerken met een volume van meer dan 250m³

Waarom een sloopopvolgingsplan?

Een sloopopvolgingsplan is goed voor zowel het milieu als je portemonnee. Met een duidelijk inzicht in het gebouw kan een selectieve sloop worden opgezet. Dit biedt diverse voordelen zoals een lagere verwerkingskosten voor steenachtige fracties, het vermijden van verrekeningen bij de afbraak, een verkenning van de tweedehandsmarkt voor recupmaterialen, enzoverder.

Een sloopopvolgingsplan bij infrastructuurwerken

Bij infrastructuurwerken maken we onderscheid tussen:

  • Wegenis- en rioleringswerken
  • Parkings langs autosnelwegen e.d.
  • Waterweginfrastructuur (waterwegen & zeekanaal)

Bij parkings is extra aandacht vereist voor verontreiniging door lekkende voertuigen.

Onze Aanpak

  1. Voorstudie: Onze experts maken een voorstudie op basis van de aangeleverde gegevens. Dit omvat de historiek van de weg, informatie over wegenbouw, nutsleidingen en regio-gebonden risico’s. Ze bepalen ook hoeveel boringen nodig zijn.
  2. Veldwerk: Onze veldwerkers voeren ter plaatse de nodige boringen uit, maken boorprofielen op en verzamelen stalen en fotomateriaal. Asfaltkernen en asbestverdacht materiaal worden naar het labo gestuurd voor analyse om te testen of het asfalt teerhoudend is.
  3. Opstellen van het plan: Met de gegevens van onze veldwerkers en laboratoriumresultaten stellen wij jouw sloopopvolgingsplan op. Dit plan geeft in detail weer welke materialen vrijkomen bij de sloop en of er verdachte afvalstoffen aanwezig zijn.

Een sloopopvolgingsplan kan gecombineerd worden met een technisch verslag als er grondverzet nodig is. Bij een grondverzet groter dan 250m³ is een technisch verslag verplicht. Ons team van bodemexperts heeft ruime ervaring met conform opgestelde technische verslagen. Je kan dus zowel voor het technisch verslag als voor het sloopopvolgingsplan op Profex rekenen.

Sloopopvolgingsplan nodig voor jouw infrastructuurwerken?

De deskundigen van Profex zijn erkend door Tracimat als deskundigen sloop voor bouwwerken én infrastructuur. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte. Onze deskundigen zijn sinds de invoering van de nieuwe traceerbaarheidsregels actief in het optimaliseren van sloopopvolgingsplannen. Wij bieden een efficiënte aanpak tegen een correcte prijs.
 

Kostbesparend slopen