Duurzaamheidsrapportage

 

Bij Profex helpen we je om duurzaamheid stevig te verankeren in jouw bedrijfsmanagement. Of duurzaamheidsrapportering nu verplicht is of niet, het is een nuttige tool voor het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf. Onze experts begeleiden je bij elke stap, van het opstellen van rapporten tot het implementeren van duurzame praktijken. Met Profex ben je verzekerd van een aanpak die niet alleen aan de wettelijke eisen voldoet, maar ook bijdraagt aan een positieve impact op het milieu en de samenleving.

Duurzaamheidsrapportage verplicht vanaf 2025

Vanaf 2025 zijn heel wat bedrijven verplicht om naast hun financiële informatie ook niet-financiële informatie te rapporteren: gegevens over goed bestuur, het sociale beleid en de ecologische prestaties. Hoe dit duurzaamheidsrapport er moet uitzien wordt beschreven in de Duurzaamheidsrapporteringsrichtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive of CSRD) en haar rapporteringsstandaarden (European Sustainability Reporting Standers of ESRS).

Relevante thema’s voor jouw bedrijf

Onze experten volgen de evoluties van deze nieuwe wetgeving op de voet en loodsen jou met een stappenplan doorheen alle rapporteringsverplichtingen. Eerst gaan we samen na welke topics relevant zijn voor jouw bedrijf. We volgen hiervoor de voorgeschreven methodiek van de dubbele materialiteitsanalyse. Hier kijken we niet alleen naar de impact van jouw bedrijf op de omgeving, maar ook naar de impact van de omgeving op jouw bedrijf: de mogelijke risico’s en opportuniteiten van een wereld in verandering. Daarna ontvang je een overzicht van welke data je moet verzamelen en welke je mogelijks al ter beschikking hebt.

Wij ondersteunen jou met het opmaken van een duurzaamheidsrapport

Door de jarenlange ervaring in vergunningen en milieucoördinatie, kennen we de Vlaamse en Europese wetgeving op ons duimpje. Op deze manier zorgen we ervoor dat je zo efficiënt mogelijk aan de slag kan gaan. Bovendien mag het duurzaamheidsrapport niet een zoveelste administratieve opdracht worden. Wij onderzoeken samen met jou hoe duurzaamheidsdata een hefboom kunnen vormen om de toekomst van jouw bedrijf richting te geven.

Dubbele materialiteitsanalyse

Om te bepalen over welke aspecten van duurzaamheid jouw bedrijf moet rapporteren en welke onderwerpen essentieel zijn voor jouw strategie, gebruik je de materialiteitsanalyse (DMA). Deze methodiek helpt je om de relevante thema’s voor jouw bedrijf te identificeren. Bijvoorbeeld, een producent van chemische producten zal meer nadruk moeten leggen op watervervuiling, terwijl een transportbedrijf zich meer zal richten op de emissies van zijn vloot.

Met de dubbele materialiteitsanalyse kijk je verder dan alleen de impact van jouw bedrijf op de omgeving (impactmaterialiteit). Je onderzoekt ook de financiële risico’s en kansen die voortvloeien uit de impact van een veranderende omgeving op jouw onderneming (financiële materialiteit).

Evenwichtige en betrouwbare analyse

Onze grondige analyse, uitgevoerd door onze eigen experts en afgestemd op de belangen van jouw stakeholders, zorgt voor een evenwichtige en betrouwbare rapportage. Heb je behoefte aan een inleiding in duurzaamheidsrapportering of zoek je een specifiek stappenplan op maat? Laat het ons weten en we kijken samen waar jij nood aan hebt!

Ik GA AAN DE SLAG MET duurzaamheidsrapportERING