Oriënterend bodemonderzoek

Bij Profex voeren we een oriënterend bodemonderzoek uit om te bepalen of er sprake is van bodemverontreiniging op risicogronden. Ons team van experts helpt je bij het identificeren van eventuele verontreinigingen en biedt deskundig advies over de beste aanpak. Met Profex ben je verzekerd van een grondige en betrouwbare analyse, zodat je altijd op de hoogte bent van de staat van jouw grond.

Wanneer is een oriënterend bodemonderzoek Nodig?

Er zijn meerdere momenten waarop dit onderzoek verplicht is:

  • Overdracht van eigendom
  • Periodieke verplichting (elke 10 of 20 jaar)
  • Stopzetting van activiteiten
  • Indiening van een omgevingsvergunning voor een GPBV-bedrijf (industriële installaties met grotere milieueffecten)

Dit laatste wordt ook wel een situatierapport genoemd. Daarnaast kan een oriënterend bodemonderzoek ook op vrijwillige basis worden uitgevoerd.

Verloop van een oriënterend bodemonderzoek

De bodemsaneringsdeskundige voert het onderzoek uit door grond- en grondwaterstalen te nemen op zogenaamde 'risicozones' via boringen en peilbuizen. Risicozones zijn gebieden met een verhoogde kans op bodemverontreiniging, zoals:

  • Opslagtanks
  • Productiezones
  • Tankplaatsen

Daarnaast worden ook stalen genomen in onverdachte zones. Het aantal boringen, peilbuizen en stalen hangt af van de grootte en het aantal risicozones. Deze stalen worden geanalyseerd op verdachte stoffen, waarna de bodemdeskundige een rapport opstelt. Dit rapport wordt vervolgens naar de OVAM gestuurd.

Administratief bodemonderzoek

In sommige situaties, waarbij de kans op bodemverontreiniging minimaal of onbestaande is, kan een administratief onderzoek uitgevoerd worden. Hierbij wordt weinig tot geen veldwerk verricht. Dit kan echter alleen bij bepaalde risico-activiteiten en moet altijd in overleg met de bodemdeskundige worden bepaald.

Schrapping van een risicoperceel

Soms wordt een perceel onterecht als risicoperceel beschouwd, bijvoorbeeld als het werd opgenomen in een milieuvergunning maar er nooit risico-activiteiten hebben plaatsgevonden. In dit geval kan de bodemdeskundige een onderbouwende nota opstellen. Deze nota wordt geëvalueerd door het gemeentebestuur, dat beslist of het perceel geschrapt kan worden als risicogrond. Als het perceel wordt geschrapt, is een oriënterend bodemonderzoek niet langer nodig.

Profex: jouw partner in bodemonderzoeken

De bodemdeskundigen van Profex voeren alle onderzoeken uit conform de standaardprocedures van de OVAM. Wij begeleiden je door het hele proces, van het nemen van stalen tot het opstellen van rapporten en het communiceren met de OVAM. Neem contact met ons op voor meer informatie en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen bij je bodemonderzoeken.
 

Ik heb een bodemonderzoek nodig