Het innovatieve stadsontwikkelingsproject De Nieuwe Dokken in Gent, geleid door de coöperatie DuCoop, streeft ernaar om kringlopen te sluiten en duurzaamheid centraal te stellen. Dit project omvat 400 woningen, een kinderdagverblijf, een school en een sporthal, en heeft tot doel afvalwater te zuiveren, hernieuwbare energie op te wekken en nutriënten te recupereren uit afvalwater en keukenafval. Dankzij het deskundige milieu-advies van Profex heeft het project met succes een omgevingsvergunning verkregen voor de exploitatie van deze duurzame initiatieven.
In De Nieuwe Dokken wordt het afvalwater van de wijk verzameld en gezuiverd. Dit gezuiverde water krijgt een tweede leven als proceswater bij Christeyns, een naburig bedrijf dat hoogwaardige chemische hygiëneproducten levert. Daarnaast wordt het gezuiverde water gebruikt om regenwaterbuffers bij te vullen, wat essentieel is voor toiletspoeling en irrigatie van groenzones. Deze aanpak vermijdt het gebruik van drinkwater voor dergelijke toepassingen, wat bijdraagt aan waterbesparing.
Keukenafval wordt in de wijk ingezameld en vergist in een biogasinstallatie. Het biogas dat hierbij vrijkomt, wordt gebruikt als energiebron. Het vergistingsslib wordt afgevoerd naar een verbrandingsinstallatie, waaruit nutriënten worden teruggewonnen en als meststof in de tuinbouw worden ingezet.
Alle woningen in De Nieuwe Dokken zijn aangesloten op een warmtenet dat volledig draait op duurzame warmtebronnen. Dit netwerk maakt gebruik van restwarmte uit de industrie en warmte die wordt teruggewonnen uit het afvalwater van de wijk.
De coöperatie DuCoop schakelde de expertise van Profex in om de omgevingsvergunning voor dit vooruitstrevende project te verkrijgen. Profex leverde kennis op het gebied van vergisting en biogasproductie, het sluiten van kringlopen en het hergebruik van afvalwater. Dankzij de communicatieve aanpak van Profex in overleg met overheden en betrokken partijen, werd de omgevingsvergunning met succes verleend.
De Nieuwe Dokken is hiermee de eerste circulaire woonwijk in België, met een holistische benadering van water-, afval- en energiebeheer. Profex is trots om deel uit te maken van dit baanbrekende project en kijkt uit naar de verdere ontwikkeling van deze duurzame gemeenschap.
Profex speelde een cruciale rol in het ondersteunen van Re-Eggermont bij de uitwerking van hun milieustrategie. In samenwerking met de klant en architecten hebben onze deskundigen een uitgebreide vergunningsaanvraag opgesteld voor de opslag, sortering en mechanische verwerking van afvalstoffen.
Onder begeleiding van Profex werd een omgevingsvergunning verkregen. Dit proces omvatte de vergunning voor een nieuw kantoor, onderzoeksfaciliteiten, productie- en opslagruimtes op een terrein van ruim 7.000 vierkante meter.
Om de gewenste uitbreiding te realiseren, stelde Profex een uitgebreid dossier op voor het verkrijgen van een planologisch attest en een omgevingsvergunning, inclusief stedenbouwkundige en milieuvergunningen.