Asbestinventaris voor erfgoedgebouw

Huis Janssens te Sint-Niklaas is een patrici√ęrenswoning, gebouwd in de 19de eeuw en dat sinds het einde van de 19de eeuw in handen is van de Stad Sint-Niklaas. Het gebouw ondergaat op dit moment een grondige restauratie onder begeleiding van architectenbureau Erfgoed en Visie, gespecialiseerd in restauratie- en erfgoedprojecten. Nadat het exterieur enkele jaren geleden volledig onder handen is genomen, beginnen binnenkort de werken aan het interieur. Daarnaast wordt de gaanderij voor de gebouwen van het museum, tegen Huis Janssens aangebouwd, volledig verwijderd. Het is belangrijk bij dergelijke werken dat de risico‚Äôs op asbest op voorhand duidelijk gekend zijn. Daarom schakelden de architecten, de deskundigen van Profex in voor het opstellen van een destructieve asbestinventaris.¬†

Door onze uitstekende kennis en specialisme in asbest en sloopmaterialen, werd er een beroep gedaan op Profex om een asbestinventaris in te dienen volgens de CODEX, Welzijn op het Werk. Dit werd opgesteld om de veilige werkomgeving voor de werknemers van het bedrijf te beschermen.)

Gekende toepassingen asbest

Tijdens de inspectie van onze deskundigen spoorden zij in eerste instantie de gekende toepassingen op en namen hiervan stalen. Vervolgens gingen ze op zoek naar minder of niet gekende toepassingen op basis van de fysicochemische eigenschappen van asbest. Hiervan werden staalnames genomen ter bevestiging of afschrijven van de aanwezigheid van asbest in een bepaald materiaal. Zo onderzochten ze bijvoorbeeld extra nauwgezet de ruimtes waar brandveiligheid een grotere rol speelt gezien asbestvezels een goede weerstand hebben tegen hitte, en dus gebruikt werden in brandwerende materialen. 

Specifiek werden in Huis Janssens enkel asbesthoudende schouwluiken aangetroffen. De deskundige zal altijd de schouwen en andere rookkanalen grondig inspecteren gezien deze materialen een goede warmteweerstand nodig hebben. De schouwluiken zijn teruggevonden op de tweede verdieping. Door de opdruk van de luiken werd direct duidelijk dat deze door een oude asbestfabrikant zijn vervaardigd. Van de initieel 12 asbestverdachte toepassingen, zijn deze schouwluiken de enige effectief asbesthoudende toepassingen aanwezig in het gebouw. De 11 overige toepassingen worden dus als asbestvrij beschouwd na de analyse van de stalen. Ook deze materialen worden nauwgezet beschreven zodat er geen reden is voor twijfel bij aanvang van de werken.  

Open communicatie met architect

De asbestinventaris werd opgeleverd aan Erfgoed en Visie waardoor het architectenbureau de asbestsanering in rekening kon brengen. Omdat er een open communicatie tussen de twee was, werd er een correcte verwijdering gegarandeerd. 

Erfgoed en Visie maakt net zoals Profex deel uit van het kennisnetwerk van United Experts Group. Door de kracht van dit netwerk garanderen we een vlotte dienstverlening en een kwalitatieve aanpak. Een snelle communicatiedoorstroming tussen beide partners resulteert in beperkt tijdverlies voor de klant. Deze waarden bepalen ons DNA. 

Heeft u vragen rond asbest, of wenst u een afspraak te maken? Contacteer dan onze experten, zij helpen u graag verder. DEEL DIT BERICHT:

Ge√Įnteresseerd? Contacteer ons voor een voorstel.

VRAAG HIER UW OFFERTE!