Innovocean, nieuw laboratorium en kantoren voor maritiem onderzoek

InnovOcean wordt de nieuwe duurzame basis voor maritiem onderzoek in Oostende. In deze bruisende kuststad wordt een architecturaal landmark met internationale uitstraling gecreƫerd. Hier zullen het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee) en het ILVO (Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek) hun thuis krijgen. Diverse laboratoria met atelierruimte en technische ruimtes worden gecombineerd met kantoren met vergaderruimtes, een auditorium en een zeebibliotheek. Het wordt een efficiƫnt functionerend gebouw met aangename werkplekken voor maar liefst 200 werknemers.

Internationale uitstraling

Het architecturale ontwerp onderscheidt zich door de uitsnijding van het overdekte en dubbelhoge dakterras op de bovenste verdieping van de kantoortoren, met prachtige uitzicht op de kuststad.

De thematiek van zee en water reflecteert zich ook in de materiaalkeuzes. Langs de buitenzijde wordt een blauwe glasmozaĆÆek voorzien. Dit bijzondere materiaal wordt hoofzakelijk uit kwartszand gemaakt. Niet enkel de kleur, maar zeker ook de gladheid en de lichtbreking van de gevel refereren naar de klimatologische kleurschakeringen en veranderlijke condities die aan de kust net anders (meer expliciet, helderder) zijn dan in het binnenland. Het wordt een gebouw dat de poĆ«zie van wind, water, zon en wolken zal uitdrukken.

Het kleurenpallet van vloeren en schrijnwerk verwijst dan weer naar het wit/geel/goud van zeezand, een alomtegenwoordig materiaal in de regio. Het gebouw wil een positieve beeldwaarde toevoegen aan de omgeving.

Opportuniteit voor de kuststad

InnovOcean wordt een integraal duurzaam landmark in de Vuurtorenwijk en zal een belangrijke nieuwe schakel vormen in het stedelijke weefsel.

In verschillende fasen van het traject gaven de deskundigen van Profex milieukundige begeleiding en advies. Van het vooroverleg met de adviesinstanties, via uitwerking van de juiste strategie in de procedure en de opmaak van de omgevingsvergunningsaanvraag tot toegespitst advies omtrent de uitwerking van de milieuverplichtingen in de bouwfase.


Beelden: evr-Architecten

DEEL DIT BERICHT:


Wat deed Profex?

In verschillende fasen van het traject gaven de deskundigen van Profex milieukundige begeleiding enĀ advies.

Van het vooroverleg met de adviesinstanties, via uitwerking van de juiste strategie in de procedure en de opmaak van de omgevingsvergunningsaanvraag tot toegespitst advies omtrent de uitwerking van de milieuverplichtingen in de bouwfase.


GeĆÆnteresseerd? Contacteer ons voor een voorstel.

VRAAG HIER UW OFFERTE!