Sloopopvolgingsplan

Wat is een sloopopvolgingsplan?

Wanneer u een gebouw gaat renoveren of slopen, is het mogelijk dat u een sloopopvolgingsplan moet voorzien in uw omgevingsvergunning. Waarom? Via dit plan ontstaat er een overzicht van de aanwezige afvalstoffen, gesorteerd op asbesthoudende, gevaarlijke- en niet-gevaarlijke stoffen en steenachtige materialen. Langs deze weg wordt een selectieve sloop in kaart gebracht waardoor wij samen met u inzetten op hergebruik en recyclagemogelijkheden van de aanwezige afvalstoffen.


Er zit asbesthoudend materiaal in het af te breken gebouw. Is een asbestinventaris nodig?

Asbest vertegenwoordigd in de recyclagemogelijkheden een zeer belangrijk gegeven. Asbestrestanten kunnen potentieel perfect te recycleren materialen volledig onbruikbaar maken. Het is dus heel belangrijk dat asbest  voor uw sloopwerken gescheiden of verwijderd wordt van al het ander afval. Dit kan aan de hand van een destructieve asbestinventaris.

Profex: sloopopvolgingsplan nodig


Is een sloopopvolgingsplan verplicht?

Neen, een sloopopvolgingsplan moet u enkel verplicht toevoegen aan de omgevingsvergunning of bij het slopen van:

  • Niet-residenti√ęle gebouwen een bouwvolume groter hebben dan 1.000 m¬≥

  • Residenti√ęle gebouwen een bouwvolume hebben groter dan 5.000 m¬≥

  • Infrastructuurwerken een bouwvolume groter dan 250 m¬≥ hebben


Heeft u een sloopopvolgingsplan nodig?

Wij kunnen u bijstaan voor de opmaak van het sloopopvolgingsplan en kunnen u door het volledige proces gidsen. Door onze kennis in materialen en ervaring in afbraakwerken, zijn we de ideale partner om een goed onderbouwd sloopopvolgingsplan op te stellen. Onze erkende Tracimat-deskundigen zorgen ervoor dat u kan slopen, en dat zonder zorgen!


Zijn er voordelen aan een sloopopvolgingsplan?

Een sloopopvolgingsplan is goed voor het milieu én de portemonnee. Door een goed inzicht in het gebouw kan een selectieve sloop worden opgezet met alle voordelen die hiermee gepaard gaan: een lagere verwerkingskost van de steenachtige fractie, het vermijden van verrekeningen bij de verwerkelijke afbraak, een verkenning van de tweedehandsmarkt voor recupmaterialen, enzoverder ...


De onderdelen van een sloopopvolgingsplan

Het sloopopvolgingsplan heeft een standaardprocedure waarin wij de volgende informatie voorzien:

        1.       Een identificatie van het gebouw

        2.       Een oplijsting van alle afvalstoffen die mogelijk kunnen vrijkomen tijdens de werken

        3.       De aanbevelingen voor een selectieve sloop

        4.       De wettelijk verplicht asbest- en sloopinventaris

Kortom, via deze procedure is het mogelijk om gevaarlijke afvalstoffen zoals asbest voor de start van de sloopwerken te verwijderen. Daarnaast kan er door het sloopopvolgingsplan bij de sloopwerken rechtstreeks puin van zuivere fracties afgevoerd worden naar een erkend verwerker zoals een recyclagecentrum of breekwerf.  Als de werf onder het beheer van Tracimat valt, kan het puin naar een breekwerf afgevoerd worden als laagmilieurisicoprofiel (LMRP), wat voordeliger uitkomt voor u. 


Wat is de prijs van een sloopopvolgingsplan?

Wenst u graag een offerte voor uw sloopinventaris / sloopopvolgingsplan? Contacteer ons voor meer informatie of vraag vrijblijvend uw offerte aan. U kan ons contacteren via e-mail, onze website of het gratis nummer +32 (0)800 59 002. Wij bezorgen u zo snel mogelijk een offerte. 

Lees zeker ook het interview met onze deskundigen in het tijdschrift RecyclePro.

 Onze expertises