In Ravelingen zijn het oude stadhuis van Heist en het multicultureel centrum 'De Ravelingen' gesloopt om het Boereboomplein een nieuwe uitstraling te geven. Voordat deze werkzaamheden van start konden gaan, moest er een sloopopvolgingsplan worden opgesteld. Projectontwikkelaar Creators of Triple-A Places (CAAAP) schakelde hiervoor een aannemer in, die vervolgens Profex inschakelde om het sloopopvolgingsplan op te stellen, conform artikel 4.3.3 van Vlarema. Het project betrof namelijk een niet-residentieel bouwvolume van ongeveer 14.000 m³.
Het sloopopvolgingsplan diende een tweevoudig doel. Allereerst werd de bestaande asbestinventaris door onze expert geactualiseerd. Hiervoor werden extra stalen genomen van bekende en onbekende toepassingen tijdens een destructieve inventarisatie. Dit zorgde ervoor dat de asbestverwijderingswerken soepel en correct verliepen, wat een groot gevoel van veiligheid gaf aan de omwonenden van het project—een belangrijk doel voor de gemeente.
Daarnaast werd het sloopopvolgingsplan ingediend bij de sloopbeheersorganisatie Tracimat vzw. Dit was noodzakelijk vanwege de enorme hoeveelheid steenpuin die uit de gebouwen zou vrijkomen, namelijk ongeveer 3.200 ton. Het doel was om dit puin af te voeren naar een erkende breekinstallatie als "Laag Milieu Risico Profiel", met daarbij behorende verlaagde tarieven.
Het volledige slooptraject werd zorgvuldig gemonitord. Daarom zorgde onze deskundige ook voor een controleverslag tijdens de verwijdering van de asbesthoudende en schadelijke materialen. Hierbij werd een nieuwe asbesthoudende toepassing ontdekt die in de eerste inventarisatie niet was opgemerkt, omdat deze achter het plafond verborgen zat. De asbestinventaris werd opnieuw geüpdatet en de juiste verwijderingsmethode werd besproken met de aannemer en Tracimat vzw. Bovendien werd opgemerkt dat er een selectieve sloop werd toegepast, waarbij verschillende houten, glazen en kunststof toepassingen al waren gedemonteerd en verwijderd. Wat resteerde was een stenen ruwbouw, klaar voor recycling.
Gezien de historische aard van het pand en de potentiële aanwezigheid van asbest, schakelden architecten Profex in voor het opstellen van een destructieve asbestinventaris.
Voor de uitbreiding van hun faciliteiten werd in samenwerking met Profex besloten om het tweede gebouw te slopen. Omdat het perceel onder VLAREBO-onderzoeksplichtige rubrieken valt, was een oriënterend bodemonderzoek noodzakelijk.
Een voormalig pluimveebedrijf in Maldegem wordt omgebouwd naar nieuwbouwwoningen. Voor het sloopopvolgingsplan schakelden ze de hulp in van Profex.