Het belang van duurzame koelmiddelen

 

In veel koelmachines en warmtepompen worden schadelijke F-gassen gebruikt met een groot klimaatopwarmend effect (GWP of Global Warming Potential). Veel van deze gassen hebben een 1000 tot 4000 keer grotere (negatieve) impact op de opwarming van de aarde dan één CO2-equivalent. Om deze reden heeft de Europese unie in maart 2024 een strengere regelgeving inzake het gebruik van F-gassen ingevoerd. Hiermee wordt het gebruik van dergelijke gassen verboden of ontmoedigd en wil men milieuvriendelijke alternatieven stimuleren. Ook rond het onderhoud en opvolgen van de lekdichtheid van bestaande installaties werden de regels aangescherpt. Een overzicht van de nieuwe regels kan je terugvinden in dit artikel.

Duurzame alternatieven

Natuurlijke koelmiddelen, zoals ammoniak, CO2 en propaan zijn milieuvriendelijk en hebben een zeer laag GWP (0-3). Door over te schakelen op deze koelmiddelen voldoe je ook op lange termijn aan de wetgeving en verminder je de klimaatimpact van jouw installatie. Daarnaast gaat het overschakelen op deze koelmiddelen ook een zeer positieve impact hebben op de carbon footprint van jouw onderneming. Om te bepalen welk koelmiddel het meest geschikt is voor jouw toepassing, kan je advies inwinnen bij onze collega's van Exergie.

  • Exergie_koelmiddelen

Moet ik actie ondernemen?

Om na te gaan of jouw koelinstallatie aan de milieuregelgeving voldoet, biedt de Vlaamse overheid een zelftest aan. Wanneer je wil overschakelen op een duurzaam koelmiddel zijn er verschillende opties mogelijk, gaande van het afpompen en vervangen van het koelmiddel, tot ombouw van jouw koelinstallatie of vervanging.

Wanneer je beslist een nieuw koelsysteem te installeren, is het mogelijk steun aan te vragen via de ecologiepremie+ voor een koelsysteem op basis van natuurlijke koelmiddelen waarbij de restenergie gerecupereerd wordt. Ook hierbij kan Exergie helpen indien gewenst.