Sinds maart 2024 is de nieuwe Europese F-gassen verordening in werking. Deze verordening heeft een rechtstreekse invloed op de aanschaf van nieuwe koelinstallaties en het onderhoud en de service voor bestaande koelinstallaties. Hou hier dus zeker rekening mee als je overweegt om een nieuwe koelinstallatie / airco aan te schaffen!
F-gassen of Gefluoreerde broeikasgassen is een verzamelnaam voor gassen waar onder andere de HFK’s (fluorkoolwaterstoffen) onder vervat zitten. HFK’s worden voornamelijk gebruikt als koelmiddel in koeltoepassingen en airco’s en vormen het grootste aandeel binnen de F-gassen. F-gassen hebben een grote negatieve impact op de opwarming van de aarde. Gezien het schadelijke effect van deze stoffen wenst de Europese unie het gebruik verder te beperken en uit te faseren.
Elk koelmiddel in een koelinstallatie wordt gekenmerkt door een bepaalde GWP-waarde (Global Warming Potential). Deze waarde geeft aan in hoeverre het koelmiddel bijdraagt tot de opwarming van de aarde. Zo zal bijvoorbeeld het koelmiddel R410A met een GWP-waarde van 2.088 een veel grotere negatieve impact hebben dan het natuurlijk koelmiddel CO2 met een GWP waarde van 1. Onderstaand overzicht geeft aan tot wanneer een bepaalde GWP-waarde toegelaten is.
Twijfel je bij het aanschaffen van een nieuwe koelinstallatie of ben je niet helemaal zeker of jouw koelinstallatie nog in dienst kan blijven? Contacteer dan één van onze consultants. Zij kunnen jou ook informeren over de periodieke controles die uitgevoerd dienen te worden op jouw koelinstallaties.
Meer informatie koelinstallaties
Sinds het stikstofdecreet van 22/02/2024 is het verplicht een extra nota toe te voegen bij vergunningsaanvragen met stikstofemissies. Deze nota moet aantonen dat de impactscore van stikstofoxiden onder de 1% drempel ligt om een passende beoordeling te vermijden.
Tegen 30 juni 2025 zijn zonnepanelen verplicht op gebouwen waar de elektriciteitsafname hoger is dan 1 gigawattuur (GWh) per jaar. Het zijn de eigenaars, erfpachters en opstalhouders van deze gebouwen die onderworpen zijn aan de verplichting. Voor overheidsgebouwen ligt de drempel op 250 megawattuur (MWh) per jaar.
Een verstrengde Europese regelgeving beperkt meer en meer klassieke koelmiddelen in warmtepompen en aircotoestellen. Hoe moet je hiermee omgaan? We leggen het je graag uit.